Hodja taler i mobil

Damaskus’ gamle bydel er som en tidsmaskine.

Når man går gennem byporten og træder ind i dens snævre, kringlede gader, hvor husene hælder faretruende ud over den tætte trafik af handlende, er det som at forsvinde ind i en historiebog. Messende arabiske gloser bruser gennem de overdækkede basarer, når der bliver kaldt til bøn fra minareterne på den monumentale og 1300 år gamle Umayyade Moske, og man forventer næsten, at Hodja om det næste hjørne kommer flyvende på sit tæppe. Byen emmer af svundne tider og er så spækket med historie, at romerske søjlesten nogle steder nonchalant bliver brugt til at afspærre parkeringspladser foran butikker.

souq-1.jpg

Men midt i rejsen tilbage i tiden bliver man alligevel konstant mindet om, at det blot er en illusion. En gennemtrængende, poppet ringetone vækker én fra drømmen, og en helt tildækket kvinde hiver den nyeste mobiltelefon frem fra de sorte klæder, mens en anden kvinde med løst hængende hår, klædt i jeans og en stramt siddende T-shirt forsvinder ind i en netcafe. Inde i Umayyade Moskeen rejser en langskægget mand sig fra bedetæppet og tager øjeblikket efter et digitalkamera frem for at fotografere Johannes Døberens grav. Smoggen fra byens tætte trafik hænger dvælende i luften og overfor en af byportene hænger en stor Coca Cola reklame.

Damaskus er en fusion af det gamle og det nye, det traditionelle og det moderne. Det er en stærkt charmerende blanding, ikke mindst fordi det gamle fortsat er i brug og ikke blot står tilbage som livløse turistattraktioner. Men for dens indbyggere er den ikke altid uproblematisk.

24-årige Waffin er en af de mange unge syrere, som er splittet i forholdet til hans hjemland. Han tilhører det kristne mindretal, men er kun officielt troende. Han kan ikke tillade sig at være åben om sin manglende tro i Syrien, hvor religionen er meget vigtig i alle de mange trossamfund, ligesom han også må holde sin irritation over den manglende ytringsfrihed for sig selv.

Mens vi kører op mod Qassioun bjerget og dets mavepuster af et panorama over Damaskus, slipper utilfredsheden ud gennem en – for en dansker – meget genkendelig ironi.

”On the left is the palace, where the president meets with delegations from other countries. It’s called the People Palace – not that the people is ever allowed in there.”

Waffin læser til ingeniør og siger selv, at han har gode nok kontakter til at kunne få et job, når han er færdig. Alligevel vil han gerne til udlandet for læse videre og slippe lidt væk fra det tryggende miljø, og det er han ikke ene om. Syrien har den højeste fødselsrate i den arabiske verden og over halvdelen af befolkninger er under 18 år. Samfundet har imidlertid ikke jobs til de mange unge, og selv de veluddannede har svært ved at komme i arbejde.

”Der er masser af initiativ i de unge, men de har ingen muligheder, ingen fremtid. Kun i udlandet”, fortæller lederen af det Danske Institut i Damaskus, Jørgen S. Nielsen.

To af Waffins kusiner er mere direkte i deres sprog end deres fætter.

”We try to live our lives the way we want to, but our parents are very traditional so it is not easy. I love my country, but I also would like to live in a place where the traditions are less strict”, siger den ene.

Hun er særlig frustreret fordi hendes kæreste er yngre end hende, hvilket der ikke ses positivt på i et samfund, hvor manden oftest opfattes som den, der skal tage hånd om familien.

Familieværdierne står stærkt i Syrien, og inden vi tog afsted var vi blevet forberedt på, at noget af det første vi ofte ville blive spurgt om var, om vi var gift. Når vi har spurgt de unge, vi har mødt indtil videre, om de er gifte, har svaret imidlertid lydt:

”No, no, no. Inshallah”.

Reklamer

~ af nextstop07 på juli 20, 2007.

En kommentar to “Hodja taler i mobil”

  1. wouwww har også været i syrien og det er bareee hammer hammer fedt

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: