Doctor Bashar helu ktir

Af Sanne Fahnøe

Der var engang en syrisk tandlæge, som boede I London fjernt fra hans hjemland. Selvom han kom ud af en rig og magtfuldkommen familie I Syrien, havde han besluttet at leve et diskret liv med at pleje andres tænder.

Så en dag kom der bud efter ham.


Hans storebror var omkommet i et trafik uheld og tandlægen kunne nu ikke længere leve i anonymitet i England. Hvordan broderen døde gik der mange historier om. En af dem var, at han havde jagtet en uacceptabel frier til sin søster og derfor havde kørt sig selv ihjel.

Men en ting var sikkert. Tandlægen skulle overtage præsident embedet I Syrien efter sin far Hafez al-Assad. Og sådan gik det til at præsident Bashar al-Assad indtog den magtfulde position, som syriends enevældige præsident, der just er blevet genvalgt uden modkandidat.

Der er mange former for kontrol. Den jeg her vil prøve at beskrive er den form for kontrol , hvor man føler sig konstant overvåget. Doctor Bashars øjne kigger nemlig på en lige meget, hvorhen man vender blikket. Fra bilernes bagruder, fra butiksvinduer, fra store statuer, ja sågar fra kæmpe bannere, der pryder skyskraberne, hvis nu man skulle stå på et bjerg udenfor byen – så kan man stadig se øjnene, der lurer.

Men det er den åbenlyse kontrol. Der er også den mere subtile, der kommer til udtryk, når en samtale med en syrer kommer til at hande for meget om politik. Så bliver emnet stille og roligt drejet hen mod en mere tilforladelig samtale. For eksempel kan man høre udtrykket: “Doctor Bashar – helu ktir”, som betyder noget I retning af, at han er en flot fyr eller en god præsident.

Det er farligt at komme til at sige noget som helst kritisk. For man ved aldrig hvilke øjne der lurer i form af en avislæsende mand I gråt jakkesæt eller butiksekspedienten. Eller extandlægen selv I form af de utallige afbilldninger.

Reklamer

~ af nextstop07 på juli 28, 2007.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: