Madam Olga

Midt i Aleppo i det nordlige Syrien ligger det tættese man kommer på et red light district i dette konrolfikserede diktatur, nemlig bildæk souq’en, hvor duften af rågummi river så vidunderligt i næseborene og stabler af dæk pakket ind i glitrende papir, reflekterer natklubbernes lilla neonlys og kaster et glødende skær af forbudt spænding over de olieindsmurte buiksfacader.

Og midt mellem alle dækstablerne og folk der hænger på gaderne ligger et hotel med det velklingende navn Hotel Tourist. Hotellet er legendarisk på grund af ejeren, den nu aldrende Madam Olga der har drevet stedet i årtier.

Madam Olga har dog været plaget af sygdom og findes nu i en sofa i hotellets dagligstue, hvor hun sidder og holder øje med forretningens gang mens hun skiftevis småblunder og kommanderer lidt med de ansatte.

Heldigvis har hun overladt hotellets drift i kompetente hænder, og vi har sjældent følt os så velkomne. Manden bag skrivebordet på 2. sal smiler og byder velkommen med et ”Ahlan” og griner med os, når vi afprøver vores arabiske talkundskaber i forsøget på at få den rigtige nøgle til værelset.

Selvom der er toilet og bad på gangen og de daglige strømafbrydelser kan gøre det svært at etablere et stabilt aircondition klima på værelset, opvejes ulemperne af gangens autentiske stemning, hvor grønne læderstole, spanske vægge i mørkt lakeret træ og det gamle rejsechatol med udklappeligt skrivebord, får en til at føle sig som Lawrence of Arabia, når man sidder og skriver noter til dagens oplevelser.

Vi ankom til kvarteret for to dage siden i vores flotte Honeymoon bus. Navnet er passende, da der faktisk er en del af os, der officielt er blevet gift for at få lov til at bo dreng og pige sammen på dobbeltværelserne, og bussen er ren luksus som var vi virkelig på bryllupsferie.

Selv oliepletterne syntes at vige, da vi med et flot parkering blokerede det meste af den smalle gade og viste vores (trods en lille uge i den brændende sol) stadigt blege ansigter til stor forundring for de lokale dæksælgere.

I dæk-suoq’en hænger der flere folk på gadehjørnerne og foran de små værksteder, end vi plejer at se i Syrien. De hilser ofte venligt med et optimistisk ”welcome” og kvitterer gerne med et sæt brune tænder, når man, i en lille opvisning af sit efterhånden stabile turist-arabiske, takker med et nik og et ”Shukran”.

Nogle gange bliver pigerne mødt af det lidt mindre flatterende tilråb ”RUSIA” den hentyder til billig import fra det arbejdsløsramte østeuropa.

”Min Danimark” siger man bestemt og fortsætter videre forbi natklubberne, hvor de ægte russiske piger danser showdance for at tjene til føden.

Nogle af de syriske mænd kan have svært ved at forstå at den vestlige påklædning ikke er en invitation til flirt og frække tilbud, og et par af pigerne har allerede været udsat for smarte bemærkninger, blinkende øjne og lidt for kærlige berøringer – og det på trods af at de har været i selskab med deres respektive ægtemænd.

Går man sammen med Jens, den mandlige halvdel af vores guidepar, er man dog sikret en række interessante kulturmøder med den Syriske befolkning. Hans mere eller mindre flydende arabiske begejstrer de lokale, der åbner op med lutter smil, håndtryk, snaksagelighed og theinvitationer.

Således blev vi inviteret til at sidde ned ved et af de små autoværksteder af to imødekommende politibetjente, der sad og snakkede med ejerne mens de ventede på at deres politibil blev repareret.

Høflighed bød hele banden at rejse sig og tilbyde deres stole til os, mens de forhørte sig om vores nationale identitet, poserede til fotografering og grinende svarede på Jens’ spørgsmål og tilhørerende western fagter, at det overhovedet ikke var nødvendig at bære våben. Styrets paranoia for fremmede rækker tilsyneladende ikke særlig langt ud i statsmaskineriet.

Vores møde med dæk-souq’en og byen Aleppo har været endnu en nuancering af vores syn på den mellemøstlige kultur og har budt på et væld af oplevelser. Som byens kæmpe middelalderfæstning, de kogende markeder og Syriens svar på McDonalds… Men det er en helt anden historie.

Reklamer

~ af nextstop07 på juli 28, 2007.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: